Στα νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της νόσου Covid-19, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων ουσιαστικά μπαίνει σε lockdownκαι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Η πρόσβαση στα γυμναστήρια και στους κοινόχρηστους χώρους άσκησης καθώς και τα ομαδικά αθλήματα απαγορεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown στα πλαίσια των περιορισμών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εκατομμύρια νέοι αθλητές έχουν χάσει όχι μόνο τις ευκαιρίες τους να αγωνιστούν, αλλά και τις καθημερινές τους σχέσεις με συμπαίκτες. Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα πράγματα φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολα για σωματεία και αθλούμενους, που βλέπουν τη χρονιά εκτός απροόπτου να χάνεται, με σημαντικές συνέπειες και για το μέλλον.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη στόχων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τους αθλητές, καθώς τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμη και για τις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και οι εγχώριες φαίνεται να έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί για αόριστη ημερομηνία. Αυτό μπορεί να δημιουργεί αποδιοργάνωση αλλά και προβλήματα στην προπονητική διαδικασία καθώς τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι σταθερά και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αγωνιστικές κορυφώσεις. Οι αθλητές ζουν μέσα στην αβεβαιότητα για τη συμμετοχή τους σε αγωνιστικά δρώμενα ενώ άλλοι αισθάνονται απογοητευμένοι για την προσπάθεια που κατέβαλλαν την τρέχουσα προπονητική χρονιά αφού δεν κατόρθωσαν τελικά να αγωνιστούν και να προσδιορίσουν τη βελτίωση τους.
«Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOC) παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας σημαντικής έρευνας με στόχο την εκτίμηση του αντίκτυπου της κρίσης του COVID-19 στους φορείς του Ολυμπιακού Κινήματος στην Ευρώπη.»
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς τομείς: διοίκηση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, αθλητές, αγώνες και υποστήριξη.
- Από το 90% των Επιτροπών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 93,3% αναθεώρησε σε μεγάλο βαθμό τις πρακτικές τους στο χώρο εργασίας ως αποτέλεσμα των συνιστώμενων προληπτικών μέτρων για την υγεία για να μειωθεί η εξάπλωση του COVID-19.
- Συνολικά, το 66,7% των Επιτροπών που πήραν μέρος, ανέφεραν ότι οι ελίτ αθλητές τους δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις προπονητικές εγκαταστάσεις. Μόνο το 28,8% δήλωσε ότι οι αθλητές τους ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν εθνικές εγκαταστάσεις προπόνησης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη λήψη ειδικής άδειας από την κυβέρνηση ή τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης και τον σεβασμό συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας, όπως απόσταση, όριο πέντε αθλητών κάθε φορά, κ.λπ.
- Οι μισές από τις Επιτροπές (53%) δήλωσαν ότι παρέχουν στους ελίτ αθλητές τους πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και πρόσβαση σε ψυχολόγους απευθείας μέσω των δικών τους υπηρεσιών ή με πρόταση σε άλλες εθνικές εξειδικευμένες υπηρεσίες.
- Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 να αναβάλλονται για το 2021, τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν να λάβουν οι Ευρωπαϊκές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές συμπεριλαμβάνουν την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών τους, την επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, την Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 και τις Εθνικές Ομοσπονδίες), διαπραγματεύσεις με χορηγούς, προμηθευτές και αεροπορικές εταιρείες και παρέχοντας στους αθλητές την απαραίτητη υποστήριξη.
- Σε σχέση με τους αγώνες που είχαν προγραμματιστεί από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2020, για το 95,6% των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, η απόφαση της αναστολής τους και η απαγόρευση πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, λήφθηκαν αποκλειστικά από τις εθνικές ή τοπικές αρχές. Οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες για τις ακυρώσεις παραμένουν ασαφείς για το 71,1% των Επιτροπών.
Επίσης η αξιολόγηση της οικονομικής ζημιάς των αθλητικών ομάδων δεν θα μπορέσει να γίνει πριν το τέλος της σεζόν 2020-21 και συγκεκριμένα κοντά στο καλοκαίρι του 2021. Το πιο πιθανό είναι ότι η κατάσταση με τα μειωμένα έσοδα των ομάδων να συνεχιστεί για ακόμα 2-3 σεζόν.
Οι αθλητές που ήταν συνηθισμένοι σε καθημερινές ακόμα και διπλές προπονήσεις, έχουν χάσει την επαφή τους με τους χώρους άθλησης, τους προπονητές και τους συναθλητές. Παράλληλα, όπως όλος ο κόσμος βιώνουν έντονα συναισθήματα, φόβου, στρες και θυμού, ενώ μπαίνουν και σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τον εαυτό τους και αναπτύσσουν σενάρια σκέψεων, που αφορούν τους αγωνιστικούς τους στόχους, το επίπεδο που είχαν κατακτήσει πριν την καραντίνα και δημιουργούν αμφιβολίες για την επαναφορά τους στην αγωνιστική δράση. Εντονότερα στους μικρούς ηλικιακά αθλητές, η μείωση της σωματικής άσκησης έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία, διότι δεν υπάρχει σωματική εκτόνωση και υπάρχουν αλλαγές στο βιορυθμό και τη διατροφή, οι οποίες εκφράζονται με αυξημένη ευερεθιστότητα.
Η απώλεια του αγωνιστικού ρυθμού λόγω έλλειψης προπονήσεων και αγώνων, η απώλεια ψυχικής και πνευματικής εγρήγορσης και η απώλεια συγκέντρωσης λόγω της διαφοροποίησης του καθημερινού προγράμματος, η συνεχής εισροή πληροφοριών, η αβεβαιότητα με την προσωπική υγεία και η υγεία των άλλων είναι καθημερινά φαινόμενα. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αθλητές μας να ανταπεξέλθουν καλύτερα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους;
– Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι, να παραμείνουν υψηλά τα κίνητρα και να βάλουν προτεραιότητα τις βασικές τους ανάγκες
– Να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τις αθλητικές τους ρουτίνες διότι ο προγραμματισμός βοηθάει τους αθλητές είτε βρίσκονται σε καραντίνα, είτε όχι
– Διατήρηση των συνηθειών διατροφής και ύπνου. Να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο για ξεκούραση και ανάκαμψη
– Εφαρμογή ατομικού προγράμματος προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους για τρεξίματα ή τζόκινγκ. Αφιερώστε χρόνο για ενδυνάμωση, ασκήσεις ευελιξίας και εύρος ασκήσεων κίνησης εντός ή εκτός του σπιτιού και φροντίζοντας να κρατάτε τις κοινωνικές αποστάσεις θα σας βοηθήσει να παραμείνετε έτοιμοι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά
– Γεμίζουμε το χρόνο με διάβασμα, αφιερώστε 1-2 ώρες ημερησίως για να ασχοληθείτε πνευματικά με το άθλημά σας
– Να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελος τους, προγραμματίστε προπονήσεις μέσω μιας πλατφόρμας συνομιλίας μέσω βίντεο.
– Μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι με φίλους και συμπαίκτες μέσω κοινωνικών μέσων και συνομιλιών βίντεο και αναζητήστε σελίδες στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε αθλητικά θέματα ή αθλητικού περιεχομένου βιβλία.
Άρθρο του Γιώργου Μαρίνου στο sports3.gr
*M.D , MSc, PhD
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής