Δεκαεννέα χρόνια χωρίς το Νώντα... - ΥΔΡΑΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Breaking

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Δεκαεννέα χρόνια χωρίς το Νώντα...

ΦΩΤΟ. O αδικοχαμένος Νώντας Σαμαρτζίδης
Ήταν 19 χρόνια πριν, όταν στις 12.30 της 22ης Ιουνίου ο δυνατότερος Έλληνας αθλητής άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Θεσσαλονικιός πολίστας του Εθνικού Νώντας Σαμαρτζίδης, πνίγηκε στην Παλαιά Επίδαυρο και ενώ πραγματοποιούσε ελεύθερη κατάδυση με ένα φίλο του και τη σύζυγο του και διεθνή πολίστρια επίσης του Εθνικού, Ντίνα Μαυρίδου.
Ο Νώντας ξεκίνησε την καριέρα του σαν κολυμβητής του Άρη με τον οποίο κατέκτησε 5 χρυσά μετάλλια στο ελεύθερο. Στο πόλο έγραψε ιστορία με το σκουφάκι του Εθνικού, καθώς κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας το 1988 και το 1994, αλλά και δύο Κύπελλα το 1989 και το 1991. Με την Εθνική μέτρησε 319 συμμετοχές, μεταξύ αυτών δύο παρουσίες σε Παγκόσμια πρωταθλήματα το 1991 στο Περθ και το 1994 στη Ρώμη και ισάριθμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1988  στη Σεούλ και το 1992 στη Βαρκελώνη. Επίσης, συμμετείχε 4 φορές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 1987 στο Στρασβούργο, το 1991 στην Αθήνα, το 1993 στο Σέφιλντ και το 1995 στη Βιέννη και άλλες δύο σε Φίνα Καπ το 1987 και το 1993. Ήταν πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος το 1988 και το 1989.
Όσοι γνώριζαν τον Νώντα έχουν πει ότι έζησε έντονα, τον χαρακτηρίζουν μάλιστα και σαν ένα καλόκαρδο θηρίο. Είχε αξιοθαύμαστη δύναμη και συνάμα ήταν αγαπητός από όλους.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς στο βιβλίο του «Το Θεώρημα της Επτάδας» είχε γράψει ότι ο Σαμαρτζίδης, σε ένα φιλικό κόντρα στις ΗΠΑ κέρδισε το σπριντ από τον οκτάκις χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες Ματ Μπιόντι.  Αντίστοιχα, Δημήτρης Μάζης και Αντώνης Βλοντάκης, αφιέρωσαν το τελευταίο πρωτάθλημα του Εθνικού, στον Νώντα, το 2006.
Ένας αθλητής τέτοιου βεληνεκούς, δύσκολα θα λησμονηθεί. Έχουν περάσει 19 καλοκαίρια και όμως. Τον θυμούνται όλοι, τον μνημονεύουν όλοι, όπως του αξίζει. Το μεγαλύτερο ταλέντο ίσως της ελληνικής υδατοσφαίρισης, που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή θα είναι παράδειγμα προς μίμηση. Φέτος συνάντησε τον πατέρα του, τον Παύλο, που πριν λίγους μήνες «έφυγε» από τη ζωή.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, θέλησε να εκφραστεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΚΟΕ, για τον μεγάλο αυτόν αθλητή, που «έφυγε» τόσο άδικα από τη ζωή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Ο Νώντας Σαμαρτζίδης ήταν ένας μεγάλος αθλητής και μία σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. Έχουν περάσει 19 χρόνια από το θάνατο του και όμως όσα προσέφερε στο χώρο μας θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων μας. Τον τιμούμε κάθε χρόνο, είναι υποχρέωσή μας, είναι ένας «θρύλος» για το πόλο, που δίνει πάντα το παράδειγμα. Ο αδικοχαμένος Νώντας Σαμαρτζίδης λείπει σε όλους μας, όμως πορευόμαστε με τη μνήμη του και αυτό είναι το σημαντικό. Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερη, μετά το θάνατο του πατέρα του Νώντα. Τον αποχαιρετήσαμε πριν μήνες με βαθιά λύπη, αλλά ξέροντας ότι πήγε να συναντήσει το γιο του, που τόσο αγαπούσε. Το «Σαμαρτζίδης Καπ» ελέω υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων, φέτος δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Η ΚΟΕ όμως, θα προσπαθήσει ώστε το διεθνές τουρνουά να συνεχίσει την γίνεται ολοένα και καλύτερο στο πέρασμα των χρόνων, αντάξιο της μεγάλης παρακαταθήκης που άφησε ο Νώντας στην ελληνική υδατοσφαίριση».
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ανδρών, Θοδωρής Βλάχος, σημείωσε: «Ο Νώντας ζει. Ζει στις καρδιές και τις ψυχές μας, γράφει τη δική του ιστορία, όσο η μνήμη του παραμένει αθάνατη. Δε μπορούμε να πούμε πολλά για το Νώντα, ήταν ένας άνθρωπος δυνατός, που μπορούσε να δώσει ώθηση και να καθοδηγήσει. Ο χαμός του, όσα χρόνια και αν περάσουν για εμάς θα παραμένει άδικος. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για το χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης, έχοντας πάντα στο νου μας το Νώντα».
Ο Αντώνης Αρώνης, μάνατζερ της ΚΟΕ, είχε τη τύχη να αγωνιστεί στο πλευρό του Νώντα Σαμαρτζίδη σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο και μας παρουσιάζει εκ των έσω τον κορυφαίο πρωταθλητή:  «Ήταν ένας άνθρωπος που λειτουργούσε αυθόρμητα εντός και εκτός πισίνας. Είχε τεράστιες δυνατότητες, τόσο αθλητικές όσο και ψυχικές. Αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας, πρότυπο για όλα τα νέα παιδιά και πιστεύω πως άφησε πλούσια παρακαταθήκη παρά τον πρόωρο χαμό του».
Ο συμπαίκτης του στην Εθνική ομάδα και πρόεδρος του Υδραϊκού, Θοδωρής Μουστακαρίαςεμφανώς συγκινημένος σημείωσε: «Το Νώντα τον θυμόμαστε ως το καλό παιδί. Το χαμόγελο του, ακόμα και τις δύσκολες στιγμές τον έκανε να ξεχωρίζει. Ήταν ένας γίγαντας, αλλά ένα μικρό παιδάκι στην ψυχή. Είναι απίστευτο, έχουν περάσει 19 χρόνια και ακόμα ζει. Μιλάω γι΄ αυτόν σε ανύποπτες στιγμές, είναι δύσκολο να σταματήσεις να σκέφτεσαι έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις ζήσει τόσα πολλά. Είναι ιδιαίτερη χρονιά, είναι δύσκολη χρονιά, χάσαμε τον πατέρα του Νώντα πριν μερικούς μήνες, αλλά πιστεύω πως ήθελε να συναντήσει πια το γιο του. Ο Παύλος Σαμαρτζίδης δεν ήταν ποτέ ο ίδιος μετά το θάνατο του γιού του. Τώρα πια είναι και οι δύο στον ουρανό και είναι καλύτερα έτσι. Η ΚΟΕ τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο, είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Ως παλιοί συναθλητές του, ως άνθρωποι που ζούμε και βρισκόμαστε στο χώρο της υδατοσφαίρισης θέλουμε να κάνουμε κάτι για το Νώντα, το οποίο θα οργανωθεί το επόμενο διάστημα. Είμαστε βέβαιοι, ότι η ΚΟΕ θα είναι δίπλα μας, σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Ο Νώντας ζει, στην καρδιά μας».
Ως φόρο τιμής στον Παύλο Σαμαρτζίδη, που «έφυγε» πριν από μερικούς μήνες, θυμίζουμε τα λόγια του για τον πολυαγαπημένο του Νώντα, δύο χρόνια πριν: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο της ΚΟΕ, κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο και όλα τα μέλη του Δ.Σ., που προσπαθούν και κρατούν ζωντανή τη μνήμη του παιδιού μου κάθε χρόνο.»